PENGENALAN
GARAM KRISTAL GUNUNG HIMALAYA adalah garam bukit yang
berasal dari kawasan gunung Himalaya dan berada dalam bentuk asalnya. Ia adalah
garam organik yang paling berkhasiat, paling bersih dan mempunyai struktur
geomatrik kristaline yang amat sempurna. Ia mengandungi semua unsur yang
terdapat dalam tubuh manusia.
Garam Gunung Himalaya berbeza daripada garam halus biasa
yang diproses yang mana kandungan sodiumnya adalah sodium pasif yang
menyebabkan tekanan darah naik. Garam memudharatkan apabila proses
“pembersihan” turut menyahkan unsur potassium, kalsium, magnesium dan besi yang
perlu bekerjasama dengan sodium. Garam merupakan satu rahmat daripada Allah SWT
yang boleh dinikmati dan tidak semestinya ditakuti kemudharatannya.
Garam bukit menambah kualiti segala sesuatu yang dicampur
dengannya.Ia berfungsi sebagai pemangkin dalam tindakbalas kimia oleh itu
sangat perlu dalam penghadaman dan pencernaan makanan, mengurangkan masalah
angin dan gastrik. Ia sangat cekap melancarkan pengaliran darah, merangsang
kelenjar untuk merembes hormon, asid amino, mineral dan vitamin oleh organ
tubuh. Ia kaya dengan iodin dan mampu mengimbangi kalsium dalam tubuh iaitu
mineral yang penting untuk mencegah osteoporosis.
Fakta
- Garam meningkatkan kadar
metabolisma dan memecahkan rangkaian lemak dan kolesterol
- Melancarkan pengaliran jus
hempedu, penting dalam pengawalan berat badan.
- Dapat menyahkan toksin dan
asid uric, dengan itu dapat merawat masalah gout dan sakit tumit.
- Garam mengandungi unsur
pembersih, penghilang lendir, bersifat penyerap dan mencegah bau busuk dan kerosakan lantas mengelakkan keracunan
dalam perut.
- Garam mampu menyerap gas-gas lengai dalam perut dan usus.
- Garam merangsang kelenjar tiroid yang penting dalam pembinaan tulang
yang kuat (bone minerlisation).
- Bersifat pengalir yang efisien
- Garam melancarkan system saraf dan pengaliran neuro transmitters yang
menghantar isyarat kepada otak.
- Sifat penyerapan garam adalah faktor yang penting dalam rawatan
kanser yang merupakan penyakit dasar.
- Garam menambahkan kandungan
oksigen dalam darah yang sangat diperlukan untuk melemahkan virus kanser.
PENGETAHUAN :
GARAM BUKIT GARAM KESIHATAN
Apakah dia antara RAHSIA MAKANAN TERNAKAN yang bermutu tinggi &
berkhasiat? terdapat satu unsur semulajadi yang Allah jadikan dengan
kesempurnaan sifatnya memberikan banyak manfaat kepada manusia, tumbuhan dan
haiwan, yakni kewujudan garam bukit.
KEBAIKAN GARAM BUKIT: -
- menyihatkan tubuh badan dan menyeimbangkan cas dalam tubuh
- melancarkan darah
- menyuburkan kesihatan ternakan
- membunuh kuman dalam udara
Garam bukit atau yang dipanggil rock salt ini wujud sebagai
lapisan mendapan mineral di kawasan tanah tinggi, di bukit-bukau,gunung-ganang
dan ada juga di kawasan laut/tasik yang surut atau di paya. garam bukit
terhasil daripada mendapan garam daripada laut sejak beribu-ribu tahun dahulu.
Beralihlah kepada Garam Gunung yang telah terbukti khasiatnya daripada
terus menggunakan Garam Laut.
Rasulullah pernah menyarankan supaya manusia memakan secubit garam pada
sebelum dan sesudah makan.
Baginda berkata "Sesiapa yang memulakan makan dengan memakan
secubit garam, Allah akan hindarkannya dari 330 jenis penyakit, paling kurang
adalah penyakit gila, kusta, sakit perut dan sakit gigi, dan yang bakinya hanya
diketahui oleh Allah sahaja"
Dengan mengambil
secubit garam dah segelas air, tubuh kita akan mencuci dengan sendirinya secara
keseluruhan sel-sel badan, semua proses kehidupan akan diharmonikan, disusun
dan dikuatkan semula, malahan banyak penyakit moden dapat diatasi menjadikan kehidupan
lebih baik, sihat dan ceria.
Kandungan garam
bukit 100% asli, mengandungi 84 natural elemen yang diperlukan ole tubuh badan
manusia. Dalam pada itu, garam galian memang tidak dapat dinafikan
kepentingannya dalam menjamin kesihatan.
Garam yang sedia
ada dikatakan mengandungi mineral yang berbeza daripada Garam Bukit Himalaya.
Garam biasa yang terdapat dipasaran kebanyakkannya adalah garam laut yang telah
diproses menjadi 99% natrium klorida (NaCl).
Buah pinggang (ginjal) manusia hanya boleh
memproses keluar 5 hingga 7 gram garam sehari dan selebihnya akan ditinggalkan
dalam tubuh badan. Penggunaan garam biasa tersebut lama-kelamaan akan menjadi
toksid dalam tubuh badan manusia. Bagi menyingkirkan toksid tersebut, tubuh
badan manusia memerlukan air yang banyak dan akan meningkakan kadar isipadu
darah. Ini boleh mengakibatkan tekanan darah seseorang itu meningkat. Apabila
tekanan darah meningkat, seseorang itu boleh mengalami masalah jantung.
Cegah Sebelum
Parah
Sabda Rasullullah........
Mulakan makan dengan garam dan sudahi dengan garam. Nescaya ALLAH SWT afiatkan
kamu dari 22 penyakit.
KENCING MANIS (DIABETES)
Apa itu kencing manis? Kencing
manis atau bahasa saintifiknya ‘diabetes’adalah satu keadaan di mana penghidap
penyakit ini tidak dapat menghasilkan insulin di dalam badan.
Cara menggunakan garam gunung himalaya sebagai penawar kencing
manis:
Sedikit garam gunung dengan air suam, 1 sudu makan susu kambing dan
diminum
Penyakit kencing manis ini terbahagi kepada 2 iaitu:
1. Diabetes Jenis 1
2. Diabetes Jenis 2
Bagi kedua-dua jenis diabetes di atas, menyebabkan paras sejenis gula
di dalam tubuh penghidap yang dinamakan gukosa menjadi terlalu tinggi. Jika
dibiarkan tanpa kawalan atau perubatan ia boleh menyebabkan masalah-masalah
kesihatan yang lain.
Diabetes Jenis 1
Kencing manis jenis ini menyebabkan pankreas atau hempedu tidak dapat
menghasilkan insulin yang mencukupi bagi membawa gula daripada darah ke sel-sel
yang lain dalam badan untuk menghasilkan tenaga. Keadaan ini menyebabkan
kandungan gula dalam darah terkumpul dengan banyak dan jika dibiarkan
berlarutan lama menyebabkan organ-organ dalaman dan salur-salur darah menjadi
rosak.
Diabetes Jenis 2
Dianggarkan lebih kurang 2 juta rakyat Malaysia menghidap sakit kencing
manis dan ini juga bersamaan dengan 8 peratus daripada keseluruhan rakyat
Malaysia. Daripada jumlah itu 90 hingga 95 peratus yang diperiksa oleh doktor
menghidap penyakit kencing manis Jenis 2. Ia adalah keadaan di mana tubuh
menghadapi masalah untuk menyerap atau mengggunakan insulin yang dihasilkan
lantas menyebabkan paras gula di dalam badan menjadi tinggi.
Tanda-tanda anda menghidap penyakit kencing manis
1. Pandangan mata menjadi kabur
2. Kemampuan seks atau tenaga batin menurun
3. Sering merasa lesu dan badan tidak bermaya
4. Kencing yang kerap dan tidur terganggu kerana kerap kencing pada
waktu malam
5. Otot-otot berasa sakit-sakit dan sengal atau berasa
kebas-kebas(neuropathy)
6. Dahaga dan lapar yang kerap, dan akibatnya anda makan dengan kerap
dan banyak tetapi berat badan tidak bertambah. Ada juga yang mengalami
penurunan berat badan yang ketara dalam masa yang singkat.
7. Luka yang lambat sembuh dan luka yang bernanah
8. Kulit menjadi kering dan gatal-gatal
DARAH TINGGI (HYPERTENSION)
Menurut ensaiklopedia Wikipedia tekanan darah tinggi atau darah tinggi
adalah sesuatu keadaan di mana tekanan darah dalam tubuh meningkat secara
melampaui keadaan biasa. Dalam bahasa Inggeris ia juga disebut sebagai
"hypertension".
Cara menggunakan garam gunung himalaya bagi
penghidap darah tinggi: Sedikit garam gunung dengan 1 sudu makan susu kambing
dan diminum
Sabun Garam
Sabun garam bukit
tulen penuh dengan khasiat mineral semulajadi. Tekapkan di muka atau badan anda
dengan sabun garam bukit tulen bagi menyerlahkan lagi kulit yang sihat dan
bermaya.
Sabun garam
bukit tulen ini juga boleh digunakan bagi:
-mengeluarkan sel²
kulit mati
-melembab & melembutkan
kulit
-mengurangkan kesan
jerawat/parut di muka
-merangsang kulit
mengluarkan sel2 yg baru
-menambah vitamin
semulajadi kpd kulit
-menjadikan kulit
nampak lebih sihat & muda
-menghilangkan
kegatalan.
-untuk resdung..
gosok di tangan dan disapu dimuka , leher, telinga, tengkok dsb.
Cara-cara
menggunakan Sabun Bukit
Bersihkan muka
dengan air bersih dan tekap permukaan sabun yang telah dibasahkan. Biarkan kering
selama 5-10min, kemudian bilas dengan air biasa…seeloknya dilakukan diwaktu
pagi dan waktu malam sebelum tidur.
Rendaman Kaki
Amalan mrndam kaki
atau mandi dengan air garam bukit adalah satu keperluan harian untuk merasai
kesegaran dalam merangsang semula mana-mana bahagian organ dalam badan yang
telah kehilangan tenaga dan getarannya.Berendam dengan air garam bukit tulen
akan merangsang vitamin tertentu dan mengurangkan homosistina iaitu sejenis
bahan yang gagal dicerna dan akan mengotorkan darah dalam tubuh.
Khasiat merendam
kaki dengan Garam Bukit:-
-melancarkan
peredaran darah seluruh tubuh
-membantu membuang
toksin dr badan & dpt mengelakkan virus
-melegakan
kesakitan otot,sakit2 sendi,sengal2 & kekejangan otot kaki
-mengurangkan
kesakitan & keletihan kaki setelah seharian berdiri & berjalan
-membantu merawat
tumit kaki yg pecah / merekah
Garam Masakan
Garam
Bukit Masakan menyumbang pelbagai elemen kelumit untuk fungsi-fungsi Biokimia
tubuh & mengandungi kesemua 84 jenis galian & elemen2 yg di perlukan
utk membantu anda mencapai tahap kesihatan optima..apabila di larutkan dlm air
dgn peratusan yg sesuai..ia membantu mengawal tekanan darah - dikatakan kerana
keseimbangan kalium, kalsium, magnesium & natrium.
Garam
bukit adalah penggalak kepada mana-mana unsur yang lemah. Garam akan
melunturkan dan meleraikan segala kekotoran dan amat berkesan sebagai agen
pembersih. Garam juga mempunyai kuasa peluntur yang sangat mesra alam dan ianya
juga digunakan bagi menyuburkan tanah.
Garam
yang digunakan dalam masakan kita sekarang adalah garam yang telah pun diproses
menjadi natrium klorida sahaja, sebab itulah garam yang diproses sebegini akan
mengakibatkan masalah darah tinggi jika diambil dengan berlebihan. Garam bukit
tulen lebih tinggi nilai khasiatnya berbanding garam laut yang kita ambil
seharian. Garam bukit tulen kini menjadi pilihan bagi kebanyakan pengamal
perubatan mahupun orang perseorangan yang mementingkan aspek kesihatan dan
kecantikan tubuh mereka. Warna asas bagi garam bukit tulen ini adalah pink,
putih dan sedikit kelabu.
Mengamalkan merasa
secubit garam sebelum dan selepas makan akan menggalakkan setiap makanan yang
dimakan seperti protein akan dicerna dan diurai kepada beberapa jenis asid
amino dan enzim tertentu seterusnya disalurkan melalui sistem buah pinggang.
Kebaikan menggunakan
garam bukit untuk masakan:
· holistic
· lebih mineral
· sumber semulajadi
· kristal paling
seimbang
· tiada bahan
pewarna
· tidak tercemar
· tidak di ubahsuai
· tiada bahan
bertoksin
· garam gred paling
tinggi
· masakan paling
berperisa
SUNNAH-SUNNAH BERKAITAN GARAM
Dari Abdullah Bin Umar
” Sesungguhnya ALLAH menurunkan empat perkara berkat (mempunyai kebaikan)
dari langit (menerusi hujan) ke bumi iaitu besi, api, air dan garam”
Hadis Riwayat Al-Baghawiy dalam tafsirnya.
Dari Anas Bin Malik, Nabi bersabda
” Penghulu segala lauk pauk kamu ialah garam .”
Hadis riwayat Ibnu Majah.
”Tiadalah akan baik makanan itu melainkan dengan garam “
Hadis riwayat Al-Bazzar
BERMINAT DENGAN GARAM HIMALAYA / GARAM BUKIT YANG MENYIHATKAN INI BOLEH HUBUNGI 0195394845 UNTUK TEMPAHAN.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan